Top Panel
─îetvrtak 02 Srp 2020
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
.

.

...

.

.

...

spilje

spilje

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

Odluka o ku─çnim ljubimcima (GK┼Ż 11 09)

 

 

Na temelju ─Źlanka 58. stavak 4. Zakona o za┼ítiti ┼żivotinja (''Narodne novine'' broj 135/06, ─Źlanka 37. Zakona o veterinarstvu (''Narodne novine'' broj 41/07), i ─Źlanka 11. Statuta Op─çine Rakovica (''Glasnik Karlova─Źke ┼żupanije'' broj 02/06), Op─çinsko vije─çe Op─çine Rakovica, na sjednici odr┼żanoj dana 23.03.2009. godine, donosi

 

 O D L U K U

o uvjetima i na─Źinu dr┼żanja ku─çnih ljubimaca, na─Źinu kontrole njihova razmno┼żavanja,

uvjetima i na─Źinu dr┼żanja vezanih pasa, postupanju s neupisanim psima,

napu┼ítenim i izgubljenim ┼żivotinjama

 

OP─ćE ODREDBE

 

─îlanak 1.

Ovom Odlukom se propisuju uvjeti i na─Źin dr┼żanja ku─çnih ljubimaca, na─Źinu kontrole njihova razmno┼żavanja, uvjete i na─Źin dr┼żanja vezanih pasa, kretanje ku─çnih ljubimaca na javnim povr┼íinama i objektima javne namjene, na─Źin postupanja s neupisanim psima, napu┼ítenim i izgubljenim ┼żivotinjama.

 

─îlanak 2.

U ovoj Odluci pojedini pojmovi imaju slijede─çe zna─Źenje:

 1. Posjednik: svaka pravna ili fizi─Źka osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili ─Źuvar stalno ili privremeno odgovorna za zdravlje i dobrobit ┼żivotinje,
 2. Ku─çni ljubimci: ┼żivotinje koje ─Źovjek dr┼żi zbog dru┼ítva, za┼ítite i pomo─çi ili zbog zanimanja za te ┼żivotinje,
 3. Izgubljena ┼żivotinja: ona ┼żivotinja koja je napustila posjednika bez njegove volje i on je tra┼żi,
 4. Napu┼ítena ┼żivotinja: ona ┼żivotinja koju je posjednik svjesno napustio,
 5. Neupisani psi: psi nepoznatih posjednika koji nisu ozna─Źeni sukladno propisima o veterinarstvu,
 6. Radne ┼żivotinje: psi koji slu┼że kao tjelesni ─Źuvari i ─Źuvari imovine, psi vodi─Źi slijepih i oni koji slu┼że za pomo─ç, psi traga─Źi i psi koji slu┼że obavljanju drugih poslova, konji i druge ┼żivotinje kojima se ─Źovjek slu┼żi u druge svrhe osim proizvodnje,
 7. Skloni┼íte za ┼żivotinje: objekt u kojem se smje┼ítaju i zbrinjavaju napu┼ítene i izgubljene ┼żivotinje gdje im se osigurava potrebna pomo─ç,
 8. Strane ┼żivotinjske vrste: ┼żivotinjske vrste koje prirodno ne obitavaju na podru─Źju Republike Hrvatske
 9. Opasan pas: bilo koja jedinka te vrste, podrijetlom od bilo koje pasmine koja je: ni─Źim izazvana, napala ─Źovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili ga usmrtila, ni─Źim izazvana napala drugog psa i nanijela mu te┼íke tjelesne ozljede, ili koja se uzgaja i/ili dresira za borbe pasa, ili je zate─Źena u organiziranoj borbi s drugim psom te pas pasmine terijera tipa bull koji ne potje─Źe iz uzgoja i njegovi kri┼żanci.

Opasni psi kao ku─çni ljubimci dr┼że se pod uvjetima i na na─Źin utvr─Ĺen posebnim propisima ÔÇô Pravilnikom o opasnim psima (Narodne novine br. 117/08).

 

 

II. UVJETI I NA─îIN DR┼ŻANJA KU─ćNIH LJUBIMACA

 

─îlanak 3.

Ku─çnim ljubimcima moraju se osigurati uvjeti dr┼żanja u skladu s njihovim potrebama. Ako se kao ku─çnog ljubimca nabavlja strana ┼żivotinjska vrsta ili ┼żivotinjska vrsta za┼íti─çena posebnim propisom o za┼ítiti prirode, mora se udovoljiti posebnim uvjetima dr┼żanja. Zabranjeno je dr┼żanje i postupanje s ku─çnim ljubimcima te njihovo kretanje na na─Źin koji ugro┼żava zdravlje i sigurnost drugih ┼żivotinja i ljudi, a posebno djece.

Posjednici ku─çnih ljubimaca moraju osigurati kontrolu razmno┼żavanja ┼żivotinja pod njihovim nadzorom, za sve potomke svojih ┼żivotinja snose odgovornost i nekontrolirano razmno┼żavanje svojih ┼żivotinja moraju sprije─Źiti.

Posjednici moraju zbrinjavati mladun─Źad vlastitih ku─çnih ljubimaca u skladu s odredbama Zakona o za┼ítiti ┼żivotinja, a u slu─Źaju nekontroliranog razmno┼żavanja, kada ne ┼żele sami zbrinuti mladun─Źad, snose tro┼íkove njihovog zbrinjavanja.

Dozvoljeno je dr┼żanje psa koji je cijepljen, upisan u upisnik pasa i ozna─Źen oznakom sukladno propisima o veterinarstvu.

 

─îlanak 4.

Psi moraju biti ozna─Źeni na propisani na─Źin.

Posjednik psa mora imati propisanu ispravu o upisu i cijepljenju psa protiv bjesno─çe (veterinarsko-zdravstvena svjedod┼żba za ku─çne ljubimce), koju je na zahtjev komunalnog redara ili veterinarskog inspektora du┼żan pokazati.

Pas mora biti ozna─Źen markicom ili mikro─Źipom sukladno propisima o ozna─Źavanju pasa.

Zabranjeno je dr┼żati neozna─Źenog i neupisanog psa.

 

─îlanak 5.

Posjednik ku─çnog ljubimca du┼żan je brinuti se o njegovu zdravlju, prehrani, smje┼ítaju, higijeni i prema njemu postupati sukladno propisima o veterinarstvu i dobrobiti ┼żivotinja.

Posjednik ne smije ku─çnog ljubimca izlagati nepovoljnim temperaturama i vremenskim uvjetima, protivno prihva─çenim standardima za pojedinu vrstu ili nedostatku kisika, ─Źime se kod ┼żivotinje uzrokuje bol, patnja, ozljede ili strah.

Posjednik ne smije zanemarivati kućnog ljubimca s obzirom na njegovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu.

Posjednik ne smije ograni─Źavati kretanje ku─çnog ljubimca na na─Źin koji mi uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah.

Posjednik ne smije napustiti ku─çnog ljubimca koga dr┼żi pod nadzorom.

 

─îlanak 6.

U vi┼íestambenim zgradama suvlasnici, sukladno propisima o vlasni┼ítvu, me─Ĺuvlasni─Źkom ugovoru, Odlukom o ku─çnom redu i odredbama ove Odluke, sporazumno utvr─Ĺuju prava i obveze posjednika ku─çnog ljubimca.

 

 Članak 7.

Na oku─çnici, vrtu i sli─Źnom zemlji┼ítu, psa ku─çnog ljubimca je dozvoljeno dr┼żati u ogra─Ĺenom dvori┼ítu ili drugom ogra─Ĺenom prostoru na na─Źin da ga pas ne mo┼że napustiti.

Na neogra─Ĺenoj oku─çnici, vrtu ili sli─Źnom zemlji┼ítu, pas ku─çni ljubimac mora biti vezan na na─Źin da ne ometa kretanje i sigurnost ljudi, a ograni─Źeno kretanje psa ne smije kod istog uzrokovati bol, patnju, ozljede ili strah.

Na vidljivom mjestu posjednik psa du┼żan je postaviti oznaku koja upozorava na psa ku─çnog ljubimca ┬ź─îUVAJ SE PSA┬╗┬á┬á┬á

Opasan pas mora biti dr┼żan u prostoru ili objektu iz kojega ne mo┼że pobje─çi, a na ulazu u prostor ili objekt u kojem se nalazi opasan pas mora biti vidljivo istaknuto upozorenje ┬źOPASAN PAS┬╗.

Ulazna vrata u prostor ili objekt u kojem se nalazi opasan pas moraju biti zaklju─Źana.

 

III. KRETANJE PASA NA JAVNIM POVRŠINAMA I OBJEKTIMA JAVNE NAMJENE

 

─îlanak 8.

Neupisane pse zabranjeno je izvoditi na javne površine.

Na javne površine dozvoljeno je dovoditi pse kućne ljubimce na povodcu.

Izvo─Ĺenje opasnog psa na javnu povr┼íinu dopu┼íteno je jedino sa za┼ítitnom ko┼íarom (brnjicom) i na povodcu od strane punoljetnog posjednika.

U parkovima i na drugim zelenim povr┼íinama psa je dozvoljeno voditi isklju─Źivo po pje┼ía─Źkim stazama i sli─Źnim povr┼íinama namijenjenim kretanju pje┼íaka.

           

─îlanak 9.

Posjednik psa, kada izvodi psa na javnu povr┼íinu, du┼żan je imati pribor za uklanjanje izmeta psa (lopatica, metlica i vre─çica), koji je na zahtjev komunalnog redara du┼żan pokazati.

Posjednik psa du┼żan je o─Źistiti javnu povr┼íinu koja je one─Źi┼í─çena izmetom njegovog psa.

 

─îlanak 10.

Zbog zdravstvenih, higijenskih i drugih razloga zabranjeno je dovoditi pse u objekte javne namjene (zdravstvene, obrazovne, vjerske, kulturne, ┼íportske i druge), vozila javnog prijevoza, banke, groblja, tr┼żnice, trgovine, ugostiteljske objekte, sajmove, javne skupove, kupali┼íta, travnjake, cvijetnjake, dje─Źja igrali┼íta, neogra─Ĺena dvori┼íta ┼íkola i vrti─ça i sli─Źno.

Dovo─Ĺenje psa u hotele, apartmane i druge smje┼ítajne i ugostiteljske objekte, obrtni─Źke radnje i trgovine neprehrambenim proizvodima dozvoljeno je samo uz dopu┼ítenje vlasnika tih objekata.

─îlanak 11.

Slijepa osoba mo┼że koristiti radnog psa ÔÇô psa vodi─Źa slijepih osoba i s njim se kretati na javnim mjestima sukladno odredbama Zakona o kretanju slijepe osobe uz pomo─ç psa vodi─Źa (''Narodne novine'' broj 131/98).

 

IV. NA─îIN POSTUPANJA S NEUPISANIM PSIMA, NAPU┼áTENIM I IZGUBLJENIM ┼ŻIVOTINJAMA

 

─îlanak 12.

Neupisane pse nepoznatih posjednika, napu┼ítene i izgubljene ┼żivotinje hvataju djelatnici higijenskog servisa/skloni┼íta za ┼żivotinje, sukladno propisima o dobrobiti ┼żivotinja ÔÇô Zakona o za┼ítiti ┼żivotinja (''Narodne novine'' broj 135/06) i smje┼ítaju u higijenski servis/skloni┼íte za ┼żivotinje.

Nalaznik napu┼ítene ili izgubljene ┼żivotinje du┼żan je o njezinom nalasku obavijestiti skloni┼íte za ┼żivotinje.

 

─îlanak 13.

Posjednik izgubljene ┼żivotinje du┼żan je njezin nestanak prijaviti skloni┼ítu za ┼żivotinje ili komunalnom redarstvu u roku od 3 dana, a nestanak psa i osobi ovla┼ítenoj za vo─Ĺenje upisnika pasa.

Nalaznik napu┼ítene ili izgubljene ┼żivotinje du┼żan je o njezinom nalasku obavijestiti skloni┼íte za ┼żivotinje ili komunalno redarstvo.

Skloni┼íte za ┼żivotinje mora osigurati skupljanje napu┼ítenih i izgubljenih ┼żivotinja, a ako se odmah ne mo┼że utvrditi njihov vlasnik, i njihov smje┼ítaj.

Postupanje s neupisanim psima, napu┼ítenim i izgubljenim ┼żivotinjama smje┼ítenim u higijenski servis/skloni┼íte za ┼żivotinje propisano je Zakonom o za┼ítiti ┼żivotinja, te Pravilnikom o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloni┼íta za ┼żivotinje i higijenski servisi (''Narodne novine'' broj 110/04).

 

─îlanak 14.

Troškove hvatanja i smještaja kućnih ljubimaca i nad njima provedenih veterinarskih mjera snosi posjednik.

Troškove hvatanja i smještaja kućnih ljubimaca i nad njima provedenih veterinarskih mjera nepoznatih posjednika snosi Općina Rakovica.

 

─îlanak 15.

Ugovorom zaklju─Źenim izme─Ĺu Op─çine Rakovica i pravne ili fizi─Źke osobe koja obavlja djelatnost u skloni┼ítu za ┼żivotinje/higijenskom servisu, reguliraju se me─Ĺusobni odnosi i visina naknade za obavljanje usluga iz ─Źlanka 13. i 14. stavak 2. ove Odluke.

 

V. NADZOR

 Članak 16.

Komunalni redar Općine Rakovica, sukladno ovlastima, vrši nadzor nad provedbom odredbi ove Odluke.

Ako komunalni redar u svom radu nai─Ĺe na otpor mo┼że zatra┼żiti pomo─ç nadle┼żne policijske postaje.

Kada komunalni redar nije ovla┼íten postupati, obavijestit ─çe odgovaraju─çu inspekciju te druga ovla┼ítena tijela u skladu s odredbama Zakona o za┼ítiti ┼żivotinja (''Narodne novine'' broj 135/06) i Zakona o veterinarstvu (''Narodne novine'' broj 41/07) o saznanjima koja ima, a koja bi predstavljala povod za primjenu odredbi tih propisa, posebice ┼íto se ti─Źe njihovih kaznenih odredbi i odredbi koje se odnose na za┼ítitu zdravlja ljudi i ┼żivotinja.

 

VI. KAZNENE ODREDBE

 

─îlanak 17.

Nov─Źanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit ─çe se za prekr┼íaj pravna osoba ako:

1. dr┼żi neozna─Źenog i neupisanog psa (─Źlanak 4. stavak 4. Odluke)

2. postupa protivno odredbama ─Źlanka 7. ove Odluke kojima je propisan na─Źin dr┼żanja pasa,

3. izvodi┬á pse na javne povr┼íine bez povodca i za┼ítitne ko┼íare (brnjice) (─Źlanak 8. Odluke),

4.. ne nosi pribor za uklanjanje izmeta i ne o─Źisti povr┼íinu koju njegov ku─çni ljubimac one─Źisti (─Źlanak 9. Odluke),

5. koji dovodi pse u objekte javne namjene i na povr┼íine iz ─Źlanka 10. ove Odluke.

 

Za prekr┼íaje iz stavka 1. ovog ─Źlanka kaznit ─çe se nov─Źanom kaznom┬á i odgovorna osoba u pravnoj osobi u iznosu od 1.000,00 kuna.

Za prekr┼íaje iz stavka 1. ovog ─Źlanka kaznit ─çe se nov─Źanom kaznom i fizi─Źka osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost u iznosu od 2.000,00 kuna.

 

─îlanak 18.

Nov─Źanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit ─çe se za prekr┼íaj fizi─Źka osoba ako:

1. izvodi opasne pse na javne povr┼íine bez povodca i za┼ítitne ko┼íare (brnjice) (─Źlanak 8. stavak 3. Odluke),

2. koji dovodi pse u objekte javne namjene i na povr┼íine iz ─Źlanka 10. ove Odluke.

 

Nov─Źanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit ─çe se za prekr┼íaj fizi─Źka osoba ako:

1. dr┼żi neozna─Źenog i neupisanog psa (─Źlanak 4. stavak 4. Odluke)

2. postupa protivno odredbama ─Źlanka 7. ove Odluke kojima je propisan na─Źin dr┼żanja pasa,

3. izvodi pse na javne povr┼íine bez povodca┬á (─Źlanak 8. stavak 2. Odluke) i ako ih ne vodi po povr┼íinama namijenjenim kretanju pje┼íaka (─Źlanak 8. stavak 4. Odluke),

4. ne nosi pribor za uklanjanje izmeta i ne o─Źisti povr┼íinu koju njegov ku─çni ljubimac one─Źisti (─Źlanak 9. Odluke).

 

─îlanak 19.

Komunalni redar mo┼że napla─çivati nov─Źanu kaznu na mjestu ┬ápo─Źinjenja prekr┼íaja, bez prekr┼íajnog naloga, uz izdavanje potvrde, sukladno zakonu i ovoj odluci.

Ako po─Źinitelj prekr┼íaja ne pristane platiti nov─Źanu kaznu na mjestu po─Źinjenja prekr┼íaja, izdat ─çe mu se obavezni prekr┼íajni nalog, s uputom da nov─Źanu kaznu mora platiti u roku od osam dana od dostave prekr┼íajnog naloga.

 

 

VII. ZAVRŠNE ODREDBE

 

─îlanak 20.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u ''Glasniku Karlova─Źke ┼żupanije''.

 

Klasa: 363-01/09-01/03

Urbroj: 2133/16-09-3

Rakovica, 23.03.2009.

 

 

OP─ćINSKO VIJE─ćE OP─ćINE RAKOVICA

 Predsjednik Općinskog vijeća

 __________________________

Nikola Magdi─ç, dipl.ing.

Sve─Źana zastava

 

VIZIJA OP─ćINE RAKOVICA 2016.-2020.┬á
Vizija Op─çine Rakovica je osigurati stalan rast i razvoj gospodarstva, razvoj turizma, obrazovanja, infrastrukture i poduzetni┼ítva kroz racionalno kori┼ítenje prora─Źunskih sredstava i optimalnim iskori┼ítavanjem vanjskih izvora financiranja kako bi se ostvario ukupni rast i razvoj ovoga podru─Źja te pove─çao standard ┼żivljenja
 
 

STRATEGIJA RAZVOJA OP─ćINE RAKOVICA┬á2011. - 2015.

STRATEGIJA RAZVOJA TURIZMA OP─ćINE RAKOVICA OD 2019. DO 2024.GODINE

Europe for Citizens

                                                  

Planovi naselja

Lijevi Drop

Dimnja─Źar

Koncesionirani dimnja─Źar za op─çine Rakovicu je obrt Energon.

Kontakt telefon: 634-978; ili: 421-313; Mob: 091/577-3695.

Odvodnja

OBRT ZA USLUGU ─îI┼á─ćENJA I ODVOZ FEKALIJA, Dobrinska ulica 13, Ogulin

vl. Mišel Grdešić, 091/530-0011, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Odvoz komunalnog i glomaznog otpada

Poslove odvoza komunalnog i glomaznog otpada obavlja Spelekom d.o.o. za komunalne usluge.

Kontakt telefon: 784 - 101.

Vodoopskrba

Poslove vodoopskrbe obavlja Spelekom d.o.o. za komunalne usluge.

Kontakt telefon: 784 - 101

Šumarija

Šumarija Rakovica;

Kontakt telefon: 784 - 009

OŠ Eugena Kvaternika

Osnovna Škola Eugena Kvaternika, Rakovica;

Kontakt telefon: 784 - 016

Ambulanta Rakovica

Ordinacija primarne zdravstvene zaštite Rakovica;

Kontakt telefon: 784 067;

Radno vrijeme: Parnim datumima ujutro, neparnima popodne.

Stomatološka ordinacija

Stomatološka ordinacija Rakovica;
Kontakt telefon: 784 - 313.

Radno vrijeme: Parnim datumima ujutro, neparnim datumima popodne.                   

Pošta Rakovica

Poštanski ured 47245 Rakovica;

Kontakt telefon: 628-029

PŠ Braće Pavlić

Podru─Źna ┼íkola bra─çe Pavli─ç, Dre┼żnik Grad;

Kontakt telefon: 801 - 964

Mati─Źni ured

Mati─Źni ured Slunj - Mati─Źno podru─Źje Rakovica;

Kontakt telefon: 784 - 008; Fax: 784 - 039.

 

 

 

 

 

 

Poljoprivredna savjetodavna slu┼żba

Poljoprivredna savjetodavna slu┼żba

Kontakt telefon: 777-447

DVD Rakovica

Dobrovoljno vatrogasno društvo Rakovica;

Kontakt telefon: 098/ 373 - 511

DVD Dre┼żnik Grad

Dobrovoljno vatrogasno dru┼ítvo Dre┼żnik Grad;

Kontakt telefon: 099/ 2131 - 682

LD Golub

Lova─Źko dru┼ítvo Golub
Predsjednik gosp. Milan Bi─çani─ç, mob: 098/517 - 249;
Tajnik gosp. Ivica Turkalj, mob: 098/634 - 290.

LD Medvjed

Lova─Źko dru┼ítvo Medvjed
Predsjednik gosp. Filip Franjkovi─ç, mob: 098/ 246 - 909;
Tajnik gosp. Petar Hodak, mob:

Javnobilje┼żni─Źki ured

Martina Naletili─ç, Trg Franje Tu─Ĺamana 8
 tel: 047 400 008
 Radno vrijeme:

Ponedjeljak, srijeda i ─Źetvrtak
od 09:15 do 14:00

Utorkom  i petkom

ured ne─çe biti otvoren za stranke.

┼ŻUPNIK

DON MATE KUJUND┼ŻI─ć

098/943-9363

 

OGLASNA PLO─îA

GROBLJA, UKOPI, MRTVA─îNICA

Javna ustanova Rakovica

Spelekom d.o.o.

Turisti─Źka zajednica

 

Razvojna agencija Karlova─Źke ┼żupanije

Radio Slunj